Aan de oevers van de Roya – Ventimiglia, Italië

Aan de oevers van de Roya – Ventimiglia, Italië

Het treinstation in Ventimiglia, het laatste Italiaanse dorp voor de grens met Frankrijk. Hier lijken twee werelden naast elkaar te bestaan. Ventimiglia is zowel een mondaine badplaats vol luxe en elegantie als een wachtkamer voor ongeveer 700 vluchtelingen. Zo’ 400 van hen verblijven in het officiële opvangkamp van het Rode Kruis. De 300 andere mannen, vrouwen en kinderen – zelfs baby’s – kamperen aan de oever van de Roya Rivier, onder de bruggen van de snelwegen naar Frankrijk.

Hier ontmoet je mensen uit Soedan, Tsjaad, Eritrea, Ethiopië, Bangladesh en Afghanistan. Niemand wil hier blijven. Iedereen wil weg. Mensen ondernemen hachelijke tochten door de Alpen, verstoppen zich onder een trein, klimmen op een vrachtwagen of proberen ’s nachts de grens met Frankrijk over te steken via de autostrade. Het zijn ‘Refugees on the pass of death’. Hun doden halen vaak niet eens het nieuws.

De grens oversteken is stilaan een onmogelijke opdracht. Dankzij politieversterking, drones en de inzet van honden wordt zowat elke passant opgemerkt, opgepakt en teruggestuurd. Soms naar Ventimiglia, soms naar het zuiden van Italië. Niemand investeert in een constructieve en duurzame oplossing.

Reageren is niet mogelijk.