Grensoverschrijdende schoenen – Belgrado, Servië

Grensoverschrijdende schoenen – Belgrado, Servië

Deze jongen is 17. Twee jaar geleden vertrok hij uit Afghanistan, op weg naar een veiliger en beter bestaan. Moeder en vader liet hij achter. Jonge broers en zussen kon hij niet vertellen wat er aan de hand was. Op een nacht moest hij weg. Zonder voorbereiding. Zonder bagage. Zonder hulp. De taliban zaten hem op de hielen. Het was vertrekken of opgepakt worden. Er restte hem geen andere keuze.

We ontmoeten hem in Belgrado in het zogenaamde Afghaans park. Hij lacht ons toe. Rezwan, een Afghaanse jongen die met ons meereist, spreekt hem toe in zijn thuistaal. Zijn glimlach wordt nog groter. De twee wisselen in een recordtempo verhalen uit. De jongen in het park koestert grote hoop, al zit hij nu nog gevangen aan de grenzen van Europa.

Met deze schoenen probeerde hij al 17 keer de grens tussen Servië en Kroatië over te steken. Net zoals honderden andere mensen op de vlucht probeert hij telkens weer het kat- en muisspel met de grenspolitie te winnen. Telkens opnieuw wordt hij opgepakt en teruggestuurd. Maar ooit zal hij ontsnappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.