Levendige verlaten fabriekspanden – Šid, Servië

Levendige verlaten fabriekspanden – Šid, Servië

In Šid in het westen van Servië zitten meer dan 8000 mensen vast. De meesten zijn gevlucht uit Afghanistan en Pakistan. Ze willen doorreizen naar een veilig land waar ze asiel kunnen aanvragen. Ze hopen op een een beter leven, maar zijn het slachtoffer van de Europese grenzenpolitiek en de kilometers bewaakte hekken aan de grens met Hongarije en Kroatië.

Uit angst voor opsluiting of deportatie melden ze zich niet bij de autoriteiten. Ze slapen in verlaten fabriekspanden of in de nabije bossen. Ze overleven zonder elektriciteit of stromend water, zonder douche of toilet. Ze slapen op de grond, in de kou en in het nat. Omringd door lotgenoten brengen ze hun dagen door met wachten en plannen maken voor een volgende poging om de grens over te steken. De lucht is er verstikkend, de geur niet te harden. Voor voeding en medische hulp zijn ze volledig afhankelijk van vrijwilligers, die vaak onafhankelijk van erkende ngo’s hulp aanbieden.

Het lijkt alsof ze door iedereen vergeten zijn. Alsof mensenrechten niet bestaan. Toch is er hoop. We luisteren naar hun verhalen, lachen en zingen samen. We tonen respect en beloven hun verhaal verder te vertellen in de hoop mensen bewust te maken en iets te veranderen.

 

Reageren is niet mogelijk.