Deelnemers

Deelnemers

Dit zijn de jongeren die op 1 maart naar Kroatië vertrokken. Ze gingen op reis langs de grenzen van Europa. Tijdens deze roadtrip maakten ze kennis met mensen op de vlucht, changemakers en politici. Alle jongeren op een rijtje: Hicham, Tuur, Margreet, Patrycja, Quinty, Sarah, Demir, Rezwanullah, Jitske, Charlotte, Hanna, Leah, Ferre en Noa.

Charlotte Peeters en Noa Vermaelen, Sancta Maria, Leuven

Charlotte: “Road of Change is een unieke kans om mijn wereldbeeld al op mijn 17de te verruimen. Ik geloof echt dat het anders kan, dat de wereld beter kan.”

Noa: “Het onderwerp vluchtelingen lijkt soms ver van mijn bed, maar in werkelijkheid is dit helemaal niet zo. Ik wil de mens achter de ‘façade’ leren kennen en ze niet meer zien als ‘vluchteling’.”

Sponsorpagina Sancta Maria Leuven

Sarah Dibas en Quinty De Bruijn, Heilig Graf, Turnhout

Sarah: “Vaak horen jongeren negatieve boodschappen via hun ouders en familie, die vaak door de media verkeerd ingelicht worden. Door een inleeftraject te organiseren, zullen leerlingen bewuster zijn en hopelijk meer respect hebben voor vluchtelingen.”

Quinty: “Omdat ieder mens op de wereld evenveel rechten heeft, iedereen is gelijk… Ik wil graag andere mensen laten inzien dat het echt heel belangrijk is. Dat niemand anders behandeld of buitengesloten mag worden.”

Sponsorpagina Heilig Graf Turnhout

Demir Kurtanovic, Ferre Van Der Baeten en Samuel Vileyn (begeleider), Uit de marge, Geraardsbergen

“We worden nogal vaak geconfronteerd met verhalen over vluchtelingen, en meestal klinken die niet fraai. We zijn van mening dat vluchtelingen nu geen eerlijke kans krijgen. Er is een groot verschil tussen wat in wetboeken en verdragen staat, en wat er in de realiteit gebeurt. Kijk maar naar de toestand van de vluchtelingenkampen. Dat roept bij ons een onrechtvaardig gevoel op!”

Sponsorpagina Uit de marge Geraardsbergen

Hicham Benchagra, Gigos, Genk

Patrycja Bujnowksa en Margreet Borginon, KA Berchem

Patrycja: “Ik kan gewoon niet vatten hoe je een ander persoon niet kunt binnen laten in je land ook al is die persoon in levensgevaar of wilt hij/zij gewoonweg een normaal leven.”

Margreet: “Mensen die willen dat het beter wordt, moeten effectief hun mond beginnen opendoen en acties ondernemen. Want dit is de realiteit van vele mensen en ik wil stappen beginnen ondernemen om dit te veranderen en daarbij anderen overtuigen.”

Sponsorpagina KA Berchem

Tuur Bisschop en Leah Van de Putte, Sint-Bavo, Gent

Tuur: “Aan sommige politici, de meeste eigenlijk, moet duidelijk gemaakt worden hoe de echte situatie is en dat er iets moet veranderen. Achter elke vluchteling zit altijd een mens met gevoelens en verlangens. Ik wil dit zeer graag de wereld en het brede publiek duidelijk maken.”

Leah: “Zo’n project haalt mensen heel bruusk uit de welgestelde, Westerse bubbel van vrede en comfort naar een wereld die zo ver van de onze lijkt te liggen. Ik wil iets doen. Machteloos toekijken hoe dingen hun gang gaan is niets voor mij en ik vertik het om mijn ogen te sluiten voor andermans problemen als deze invloed hebben op de hele samenleving wereldwijd.”

Sponsorpagina Sint-Bavo Gent

Jitske Michiels en Hanna Ruytjens, Sint Gabrielcollege, Boechout

Jitske: “In de toekomst gaan wij ervoor moeten zorgen dat er oplossingen gerealiseerd worden, dan is het wel toepasselijk om alles van dichtbij te gaan bekijken en ideeën te bundelen.”

Hanna: “We kunnen wel discussiëren over dit onderwerp terwijl we veilig thuis zitten, maar wordt het niet tijd dat we de vluchteling die we al zo vaak besproken hebben, eens aan het woord laten?”

Sponsorpagina Sint Gabrielscollege Boechout

Rezwanullah Mamozaï