A walk in the park

A walk in the park

Vanochtend gidsten Asja en Tajana van Are You Syrious? ons van the first horse naar the second horse, de hotspots van de Balkan-route in Zagreb in 2016. Nu was daar niets van te zien, hoewel er nog steeds mensen op de vlucht langs deze weg in Zagreb toekomen. Het viel heel erg op hoe weinig diversiteit er te zien is in het straatbeeld. Wat Prince ons gisteren al vertelde, blijkt te kloppen. Na de wandeling bezochten we de bycicle repair shop Zelena Akcija, deel van Friends of the Earth. Zij streven ernaar zo veel mogelijk oude en afgedankte fietsen een nieuw leven te geven. Toen in 2015 veel mensen de Balkan-route namen, ontstond de nood om de asielzoekers in hotel Porin een kans te geven om het centrum van de stad te bereiken. Met 15 euro per maand is een busticket van 1.50 euro een gigantische hap uit hun budget. De fiets bood hier een uitstekend alternatief.  Zelena Akcija nodigde hen daarom uit om samen fietsen ineen te knutselen in hun fietsherstelplaats in het centrum van Zagreb.

Op deze plaats maakten we ook kennis met de heerlijke gerechten van Taste of Home. Dit cateringbedrijf is een succesvolle coöperatieve die er in slaagt om vooroordelen weg te nemen dankzij hun diverse, internationale buffetten. Na de maaltijd vertelden de medewerkers ons zelf hoe hun bedrijf werkt. Taste of Home wordt mede gerund door vluchtelingen. Hun passie en gedrevenheid om mensen in contact te brengen met hun cultuur is de sleutel tot hun succes.

Het was erg hartverwarmend om te zien hoe deze drie organisaties elkaar steunen en helpen waar ze kunnen. In de namiddag ontmoetten we drie dappere mensen die hun hachelijke vluchtverhaal met ons wilden delen. We luisterden vol ontzetting naar de absurde situaties waarin mensen in nood soms verkeren. We werden nogmaals geconfronteerd met de onmenselijke gevolgen van de Dublin-verordening. Hoe kunnen we toekijken hoe mensen keer op keer hun leven opnieuw op de rails krijgen om dan te horen te krijgen dat ze teruggestuurd worden naar een land waar ze geen affiniteit mee hebben? De frustraties die ontstaan doordat de verschillende Europese landen elk hun eigen beleid voeren omtrent migratie, geeft mensen nog meer het gevoel dat ze kansen missen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.