Bihać, 4 maart

Bihać, 4 maart

We werden in drie groepen opgedeeld. Elke groep bracht een bezoek aan een van de drie verschillende vluchtelingkampen van IOM.

De drie kampen:

Borici

Bij kinderen is de politie even wreed bij pushbacks, zei een moeder tijdens het tekenen. Blijkbaar krijgen de kinderen in Borici ook een training om de zogenaamde ‘game’ te spelen. ‘The game’ is de benaming die de vluchtelingen gegeven hebben aan de pogingen om de grens naar Kroatië over te steken en de politie te omzeilen.

Hotel Sedra

Hier zijn er vooral ouders en zeer jonge kinderen. Sinds het begin van een kamp in juli zijn er vier kinderen geboren. Er worden activiteiten voor alle leeftijdsgroepen georganiseerd sinds een maand. De kinderen waren heel enthousiast over de komst van de clowns zo ook de clowns. In het vroegere hotel wordt er goed omgegaan met de vluchtelingen. Het is er wel heel druk en de privacy is ver te zoeken.

Bira

Hier wonen 1900 vluchtelingen, het kamp is dus heel groot. Voor de kinderen zijn er schoolactiviteiten. Voor de volwassen is weinig te doen. De mensen worden opgevangen in tenten en containers in een vroegere fabriekshal. Hier is het eigenlijk altijd donker.

Auteurs: Els, Patrycja, Luc, Hanna, Hicham en Margreet

Reageren is niet mogelijk.