Startweekend Road of Change

Startweekend Road of Change

Op zondagavond een playlist beluisteren waar onder andere Awolnation, Queen, Bazart, Nicki Minaj en Lijpe elkaar afwisselen … dat kan niet anders dan het einde van een weekend met de groep van Road Of Change zijn.

Vrijdagavond 18u30

Terwijl wij (de begeleiders van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Uit De Marge en StreetwiZe•MobileSchool) de laatste praktische details van het weekend regelen zijn jongeren en begeleiders uit alle hoeken van het land onderweg naar Antwerpen.

Verbaasd door de diamantwijk, met een tramomweg langs het sportpaleis, vertraagd door een verkeersongeluk, met een hongerke, met een zak mattetaartjes om anderen hun honger te stillen maar ook met veel vragen en de nodige onzekerheid sijpelen jongeren en begeleiders binnen. We kunnen eraan beginnen. In sommigen ogen menen we te lezen ‘als dat maar goed komt’. Vol vertrouwen in deze groep, het komend weekend en de Road of Change starten we het weekend.

Vrijdagavond 22u

We zitten ‘on the road’, de kop is eraf, het startschot is gegeven. Vanaf nu spreken we niet meer over 5 scholen en 2 jeugdwerkingen, maar 1 groep die samen op pad zal gaan. Na een eerste kennismakingsronde en de voorstelling van het project, belanden we in de bar en starten daar de eerste informele babbels. Waar zit je op school? Waarom doe je mee? Vanuit welke jongerenwerking kom jij? Welke vakken geef jij? Weet er iemand eigenlijk welke route we gaan afleggen? Wie zijn eigenlijk de organisaties die betrokken zijn?

Zaterdagmiddag 12u30

Aha wij kunnen leren van straatkinderen, hun krachten en talenten, maar we gaan tijdens deze reis ook veel over onszelf leren. We hebben er samen met Arnoud een inspirerende voormiddag opzitten.

Zaterdag 16u30

De eerste officiële groepsfoto… als dat maar goed komt 😉 Serieus kijken, lachen of helemaal zot gaan… De foto is geslaagd; net zoals de opdrachten die jullie van ons kregen in de namiddag. Wat weet jij al? Wat wil je nog weten? Hoe reageer je op kritische vragen? Hoe leg je uit wat Road of Change is? Geen vraag teveel en elk antwoord bespreekbaar. De groep begint zich te vormen, elkaar aan te voelen, aan te vullen. Mooi om te zien!

Zondag 9u30

Met de communicatieworkshop van zaterdagavond in ons achterhoofd zijn we helemaal klaar voor de laatste uren van dit eerste weekend. Werkpuntje voor ons: nog beter communiceren over op tijd komen 😉 Met een kleine vertraging kon de fictieve Road of Change bus vertrekken. Ons eerste uur samen op een bus zit erop. Maar wat een uur! Jullie werden uitgedaagd om als groep op deze kleine ruimtekaartenhuizen te bouwen, een uno-uitdaging aan te gaan, te verplaatsen van stoel (zonder het gangpad te gebruiken), …

Zondag 11u30

Vele oprechte woorden van dankbaarheid worden gedeeld. Dankbaar omdat kansen geboden worden, dankbaar omdat er nu al stappen gezet zijn om jezelf en de anderen beter leren kennen en begrijpen, dankbaar voor de energie en goesting waarmee we naar huis gaan.  En ja, de ‘jeugd van tegenwoordig’ is vaak straffer dan velen denken. Dat hebben ze samen met hun begeleiders afgelopen weekend bewezen! Deze groep kent elkaar nog geen 72 uur maar gaat uit elkaar met oprechte merci’s, aanmoedigingen voor examens en het wensen van een prettig oudejaar.

Wanneer de examens en de feesten achter de rug zijn pakken we op 4 en 5 januari de draad weer op en trekken we samen naar Calais, Duinkerke en Zeebrugge.

Tot die tijd blijven we met elkaar verbonden via de vele sociale media kanalen en deze fantastische playlist. 

Reageren is niet mogelijk.