Vluchtelingenempowerment op maat

Vluchtelingenempowerment op maat

In Ljubljana ontmoetten we heel verscheidene projecten die allemaal de bedoeling hadden mensen op de vlucht te helpen. ROG is een kunstenaarsverband en kraakpand dat origineel ontstond als een ontmoetingsplaats waar jongeren uit de hoofdstad en backpackers van over de hele wereld vrij kunnen samenkomen, skaten en discussiëren over politieke thema’s. De leegstaande gebouwen van de oude fietsenfabriek bieden heel veel ruimte en ze worden opgewaardeerd met graffiti, schilderijen en assemblagekunst. Binnen deze hub ontstond het sociale centrum Second Home dat zich engageert samen met vluchtelingen door onder meer voedsel en materialen te bedelen en door hun culturele en kookruimte te delen. Op die manier biedt Ljubljana een antwoord op de diversiteit binnen de stad. Veel mensen voelen zich niet zo goed bij officiële instanties en in ROG kunnen ze altijd terecht. Mensen helpen mensen en dat is mooi om te zien.

Ook de spirituele Hare Krishna beweging zet zich in voor vluchtelingen in Ljubljana. We verorberden er een heerlijke veganistische maaltijd. Wat op het eind van de dag overblijft in het restaurant, wordt uitgedeeld aan de vluchtelingen uit de buurt.

Naast deze vrijwilligersinitiatieven bezochten we ook Slovanska filantropija, een ngo die in samenwerking met Médecins du Monde constructieve mogelijkheden biedt voor vluchtelingen: medische zorg, studiekeuze en werkoriëntatie behoren tot het takenpakket van deze organisatie. Door het kleine aantal vluchtelingen slagen ze erin een heel individueel traject uit te tekenen waarbij zowel legale documenten als de persoonlijke voorkeuren en parameters in rekening worden gebracht. Het viel heel erg op dat er een persoonlijk contact was met mensen gebaseerd op wederzijds respect waarbij mensen niet vanuit medelijden geholpen worden, maar met het doel op autonomie en zelfrespect.

Een mooi voorbeeld van deze autonomie zagen we in een pand dat door vluchtelingen was verbouwd: houten vloer, geplakte muren, professionele elektriciteit… Kortom een ruimte klaar om gebruikt te worden. De volgende stap houdt in dat mensen er samen een bar zullen openen waarbij vluchtelingen en asielzoekers achter de toog tappen en lokale mensen verwelkomen zodat sociaal contact en integratie vlotter verlopen. Tijdens workshops leren mensen typische Sloveense woordenschat en gewoonten met het oog op directe toepassing in de praktijk. In dit gebouw bevindt zich immers een ruimte geschikt voor workshops waar mensen met hout en eenvoudige materialen hun eigen meubelen realiseren. Hier is duidelijk ruimte voor fysieke arbeid waardoor gesprekken gemakkelijker tot stand komen en hieruit blijkt soms de nood aan mentale ondersteuning. Daarom biedt deze ngo mensen met slaapproblemen en andere psychische haperingen de kans tot individuele psychotherapie. Tijdens een voorbeeldsessie van een psychologe leerden onze jongeren in een rollenspel de deugddoende gevolgen van begeleiding in hun eigen psychische verwerking van wat ze tijdens deze inleefreis hebben beleefd en ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.