Italiaanse wereldkeuken – Gorizia, Italië

Italiaanse wereldkeuken – Gorizia, Italië

Gorizia, een Italiaans dorp aan de grens met Slovenië, is al jaren een transitplaats. Voor het sluiten van de Balkanroute passeerden hier duizenden mensen op de vlucht. Terwijl Oostenrijk zijn grenzen gesloten hield, konden mensen hier immers nog een poort naar West-Europa vinden.

Wie aankomt in Gorizia, kan asiel aanvragen in Italië. Het Rode Kruis, Caritas en Médicins du Monde organiseren opvang: bed, bad en brood. Heel wat mensen op de vlucht willen liever doorreizen. Italië heeft volgens hen weinig te bieden. Er zijn te weinig integratiemogelijkheden, er is geen werk en een te grote taalbarrière.

Naast de Isonzo rivier is een kamp ontstaan voor mensen die hun toekomst elders zien. Ze doorstaan er koude, bange nachten en behelpen zich met afval en plastiek zeilen. Ze krijgen te eten dankzij de liefdadigheid van de warme lokale parochiegemeenschap, waar Italiaanse mama’s dagelijks het beste van zichzelf geven. Ze delen hun kooktalenten en geven vluchtelingen de kans om hun identiteit terug te vinden aan het fornuis van de parochiezaal. ’s Avonds keren ze terug naar deze donkere, kille plek.

Reageren is niet mogelijk.